De ce POZITERA?

Pentru că în viață se spune că ai trăit cu folos dacă ai făcut un copil, ai construit o casă și ai sădit un pom, am dorit să ne aducem și noi contribuția la societatea în care trăim și să ne oferim experiența pentru o comunitate armonioasă prin această asociație, copilul nostru de suflet.

Ca orice copil dorit, am avut nevoie de ceva timp să alegem un nume care să ne reprezinte valorile și credințele noastre și totodată să transmită mai departe ceea ce simțim și vrem să oferim. Așa a luat naștere POZITERA!  De ce POZITERA? Fiind psihoterapeuți pozitiviști, am simtit că trebuie să pornim de la positum care înseamnă ceea ce este faptic și dat.

Tulburările pasagere, conflictele noatre interioare sunt faptic date dar tot faptic și dată este abilitatea noastră interioară de a face față acestora cu propriile noastre capacități de a iubi și a ști, capacitățile de bază din psihoterapia pozitivă.

Acest principiu al auto-ajutorării este cel mai important, rolul psihoterapeutului în procesul de autocunoaștere, dezvoltare personală și vindecare este doar de a însoți clientul pe acest drum, oglindindu-i propriile resurse.  Astfel că, acesta devine propriul terapeut și de ce nu, prin puterea exemplului, terapeutul mediului din care provine.

Se naște întrebarea: De ce psihoterapie pozitivă? Din multe alte tipuri de psihoterapie ne-am oprit la psihoterapia pozitivă pentru că am simțit că este cea mai nonintruzivă terapie, metodele acesteia, holistice, transculturale, prin intermediul miturilor, metaforelor, poveștilor, fac ca procesul să ofere posibilitatea de schimbare a perspectivei problemei fără a ataca valorile clientului. Se pot introduce concepte noi și mai ales se poate deschide speranța palpabilă a unui nou viitor fără devalorizarea celor existente.

Psihoterapia pozitivă evidențiază în procesul terapeutic unicitatea individului, având ca scop dezvoltarea potențialului clientului și mobilizarea resurselor lui interioare pentru o percepție cât mai armonioasă a realității și o gestionare echilibrată a situațiilor dificile din viața de zi cu zi.

Psihoterapia pozitivă ajută oamenii să se descopere și să-și activeze propriile capacității latente pentru a obține sentimentul echilibrului interior și a armoniei pe baza resurselor sale fizice, intelectuale, emoționale si spirituale, pentru că ”cel care trăiește în armonie cu sinele său, trăiește în armonie cu întreg universul.” Marc Aureliu