De ce un grup suport pentru cei afectați de cancer?

          Numeroase studii științifice au ajuns la concluzia că stresul puternic și îndelungat duce la dezechilibre majore in organism, generând cancer si alte boli grave

Oamenii diagnosticați cu cancer par să devină excesiv de reținuți, foarte timizi și răbdători, înclinați sa-si reprime emotiile negative, mai ales furia. Apelează la negare, refuză să-și asume boala.

De ce stresul are un efect atât de negativ în cancer? Pentru că slăbește sistemul nostru imunitar cel care reacționează imediat la cei mai neînsemnați stimuli din mediu. Cu atat mai mult la bolnavul de cancer aflarea veștii duce la modificări în starea sa sufletească.

Diagnosticul îl sperie foarte tare pe bolnavul de cancer, el temându-se că va fi stigmatizat, că va muri în suferință sau că este vinovat de impactul bolii asupra celor dragi. Este greu de înțeles durerea și suferința din sufletul pustiit al bolnavilor.

În ultimii ani, un ajutor important pentru bolnavii de cancer vine din zona psihoterapiei. Nu există un moment stabilit pentru a identifica când bolnavii de cancer se simt confortabil pentru a discuta despre cancer cu alții. Atunci când oamenii nu știu ce se întâmplă își imaginează ce este mai rău, de aceea atunci când decid să le spună altora despre boala lor nu sunt pregătiți pentru reacțiile celor din jur. Unii oameni se simt inconfortabil deoarece nu știu cum să reacționeze și ce să spună.

Cu timpul, oamenii învață să manifeste înțelegere și compasiune iar în întâmpinarea bolnavilor de cancer vin alți oameni care trăiesc, sau au trăit experiențe asemănătoare în grupuri suport, moderate de psihoterapeuți.

Se poate combina participarea la grupul de suport cu ședințe de psihoterapie individuală, sau se poate participa la psihoterapie de grup fără să apelezi și la suport individual. Sinergia grupului de suport potențează efectele benefice ale tratamentelor medicale și diminuează efectele nedorite printr-o mai bună gestiune a stresului. Efectul este vizibil și în îmbunătățirea relațiilor cu persoanele apropiate și în creșterea încrederii în propriile forțe.

Participarea la întâlnirile grupului de suport contribuie semnificativ la un echilibru psihologic mai bun, la descoperirea și învățarea unor strategii practice care duc la creșterea calității vieții.

Efectele pozitive ale acestor întâlniri sunt de durată, ele contribuie în mod direct la creșterea încrederii în sine și a ratei de vindecare.

Regula grupului:

,,Nu ești obligat să vorbești, asculți și spui doar ce dorești și doar atunci când dorești’’ – va oferi acceptarea necondiționată a bolnavului, ceea ce va genera forța necesară luptei cu boala.

 

Echipa Pozitera